U bent hier

Lezing en masterclass Laura Millar

29 oktober 2014 t/m 30 oktober 2014

Eind oktober komt Laura Millar (onderzoeker, universitair docent en consultant  archief- en informatiemanagement) naar Nederland. Op 29 oktober geeft zij een lezing in Gouda, op 30 oktober leidt zij een masterclass voor archiefatelier Documenteren van de Samenleving. Met beide geeft zij een belangrijke impuls aan de gedachtewisseling in Nederland over de rol van een archivaris in een zichzelf documenterende samenleving. 

Laura Millar schrijft spraakmakende boeken en artikelen over records management,  information management, persoonsarchieven, participatory archives en documentation strategies. Haar boek Archives: Principles and Practices werd in 2011 bekroond door de Society of American Archivists. Ze heeft gedoceerd aan de Universiteit van British Columbia, Simon Fraser, Universiteit van Alberta en van Toronto; zij is verbonden geweest aan de International Records Management Trust en tegenwoordig is zij zelfstandig consultant, werkzaam voor overheden, universiteiten en andere onderwijsinstellingen, non-profit instellingen en andere organisaties in Canada en daarbuiten. In haar wetenschappelijk onderzoek richt zij zich onder meer op de relatie tussen archief en geheugen en dan met name op de relatie tussen informatie, kennis, het persoonlijke en het sociale geheugen. Deze thema’s staan ook centraal in haar werkbezoek aan Nederland.

Op 28, 29 en 30 oktober bezoekt Laura Millar de archiefinstellingen die meedoen aan  het atelier Documenteren van de Samenleving: op 28 oktober het Stadsarchief Amsterdam en Imagine IC in Amsterdam, op 29 oktober het Streekarchief Midden-Holland en op 30 oktober Archief Eemland in Amersfoort. Verder geeft zij op woensdag 29 oktober ’s morgens een lezing voor KVAN-leden en belangstellenden, getiteld Do archivists have a documenting role in a society that increasingly documents itself? Donderdag 30 oktober leidt zij ’s middags een masterclass met studenten, docenten en onderzoekers van Atelier DS. Aansluitend treedt zij op als gastdocent in het college Vergelijkende Archiefwetenschap van Theo Thomassen.

Programma 29 oktober

11.00 – 12.00 uur, Oud-Katholieke Kerk, Hoge Gouwe 107, Gouda

KVAN lezing Do archivists have a documenting role in a society that increasingly documents itself?

Graag aanmelden bij Theo Vermeer, voorzitter commissie Permanente Educatie: th.vermeer@rotterdam.nl

Programma 30 oktober

12.30 – 14.30 uur, Chocoladefabriek Gouda (Steenlandzaal), Klein Amerika 20

Masterclass Atelier DS. Wie de masterclass wil bijwonen als toehoorder kan zich opgeven via lvanderl@upcmail.nl

15.00 – 18.00 uur, Chocoladefabriek Gouda (Steenlandzaal), Klein Amerika 20

college Vergelijkende Archiefwetenschap

Wil je het college bijwonen? Stuur dan een e-mail aan Theo Thomassen: t.h.p.m.thomassen@uva.nl