U bent hier

Masterclass Actieve Openbaarheid

Actieve Openbaarheid: Privacy en Openbaarheid 'by design'
25 november 2014
Locatie: Hogeschool van Amsterdam
Organisatie: Archief Ateliers

Het atelier Actieve Openbaarheid organiseert op 25 november een masterclass over privacy en actieve openbaarheid ‘by design’.

Het beschermen van persoonsgegevens is een belangrijk aandachtspunt bij het actief openbaar maken van overheidsinformatie. Valt de bescherming van persoonsgegevens in te bouwen in de processen en systemen van de overheid? Dat is de centrale vraag die in deze masterclass centraal staat.

De masterclass start met een inleiding door mr. drs. Bart van der Sloot (Instituut voor Informatierecht UvA, IVIR). Hij gaat in op de bescherming die de privacywetgeving biedt aan burgers. Hoe ver gaat die bescherming? Hoe verhoudt de bescherming van persoonsgegevens zich tot actieve openbaarmaking van overheidsinformatie? Aansluitend gaat dr. Jaap-Henk Hoepman (Institute for Computing and Information Science Radboud Universiteit en het Privacy & Identity Lab) in op de mogelijkheden van Privacy by design. Zijn stelling “Privacy kun je beschermen door het te ontwerpen”. De masterclass zoomt vervolgens in op de casus die centraal staat in het atelier Actieve Openbaarheid: de vergunningverlening volgens de WABO. Gezamenlijk wordt gezocht naar de  mogelijkheden om informatie in dit proces actief openbaar te maken, terwijl tegelijkertijd de privacy wordt bewaakt.

Programma

14:30-15:00         Ontvangst met koffie/thee

15:00-17:00         Masterclass:

Privacy in wetgeving: wat mag wel en wat mag niet - inleiding door mr. drs. Bart van der Sloot

Privacy kun je beschermen, door het te ontwerpen - inleiding door dr. Jaap-Henk Hoepman

Privacy beschermen in de WABO-vergunningverlening - behandeling casus. Beide inleiders geven advies. 

17:00-17:30       Napraten en borrel

Aanmelden

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deelnemers aan de masterclass. Aanmelden kan door een mail te sturen aan Erika Hokke, erika@stroomin.nl