U bent hier

Kennisnetwerk Actieve Openbaarheid: stappen zetten door samenwerking

29 mei 2015

“Hoe kunnen wij elkaar zo versterken dat onze organisaties in 2015 een volgende stap zetten in actieve openbaarheid?” Dat was de hoofdvraag van de startbijeenkomst  kennisnetwerk Actieve Openbaarheid op 21 mei. Zo’n 25 afgevaardigden van 20 verschillende zorgdragers en archiefinstellingen brachten gezamenlijk de kennisbehoeften en onderwerpen in kaart op het gebied van actieve openbaarheid. En niet onbelangrijk: hoe de structurele samenwerking er precies uitziet.

Nadruk op 'doen'

Het kennisnetwerk is een initiatief van het Nationaal Archief en het Expertisepunt Open Overheid en komt direct voort uit het Archief Atelier Actieve Openbaarheid. Het biedt een plek waar kennis en kunde op het gebied van actieve openbaarheid samenkomen. Het netwerk wordt gekoppeld aan concrete pilots en projecten die passen bij de ambities van de deelnemers. ‘Zoek de samenwerking en ga het gewoon doen!’, is het motto.

Concrete ideeën

De bijeenkomst werd ondersteund door 2 innovatieprocesbegeleiders van de stichting YnnovateHet werd een middag vol enthousiasme, energie en een grote hoeveelheid ideeën, die vervolgens werden uitgewerkt op flip-overvellen:

De plannen worden de komende tijd verder uitgewerkt. Na de zomer wordt een nieuwe bijeenkomst van het kennisnetwerk ingepland.

Praktijkvoorbeeld

Ter afsluiting ging Tony Nolde van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) in op zijn ervaringen met het openbaar maken van inspectiegegevens van lunchrooms. Hij vertelde wat hier bij komt kijken en welke gevolgen dit kan hebben, voor lunchroomhouders en consumenten maar zeker ook voor de eigen organisatie. 

Deelname

Ook deelnemen aan dit netwerk? Aanmelden kan bij Marieke Schenk van het Expertisepunt Open Overheid.