U bent hier

KVAN 125 jaar: van opbergers naar experts in toegang

21 juni 2016

Values in transition – perspectives on the future of the archival profession. Dat was het thema van het recente  KVAN Jubileumcongres. De sfeer was feestelijk, en het aanbod verrassend en divers.  Enkele high lights.

Paperwork explosion

Eerste keynote spreker was Brewster Kahle van The Internet Archive. Daarna liet Ben Kafka, auteur van The Demon of Writing, de in retrospectief komische IBM-film Paperwork Explosion zien. Boodschap: de stapel papier groeit en de computer helpt mensen om die papierberg weg te werken, zodat mensen tijd overhouden om na te denken. Maar dat heeft toch wat anders uitgepakt…

Eigen verhaal

“Iedereen in het archiefvak heeft een aansprekend verhaal te vertellen”, vindt Margreet Windhorst die deelnam aan de Archief 2020-workshop Storytelling. “Maar dat verhaal vertelt zich niet vanzelf. Archieven en informatiebeheer worden vaak beschouwd als voer voor specialisten. Maar toegankelijke en betrouwbare informatie is voor iederéén relevant. Met storytelling leer je om - met voorbeelden uit je eigen praktijk - een verhaal te vertellen dat mensen doet beseffen hoe groot de waarde van informatie is. In mijn geval: dat ik als piepjonge archivaris productontwikkelaars bij een commercieel bedrijf kon laten zien dat informatie uit het bedrijfsarchief hun veel werk en dus geld kon besparen.”

Op de zeepkist!

“Wat me opviel”, zegt workshophost en storyteller Theo Hendriks, “ is dat archiefprofessionals heel makkelijk de drempel nemen om uit ‘de archiefwereld’ te komen. Geef ze 20 minuten, en ze komen allemaal met een betekenisvol verhaal. Het gebeurt alleen nog te weinig. Zijn er te weinig prikkels? Zijn ze nog te veel in de rol gedreven van opbergers en bewaarders? Laat deze professionals op de zeepkist gaan staan. Treed in contact met archiefvormers en vertel je eigen verhaal over vindbaarheid en toegankelijkheid. Want dat deze beroepsgroep dat kan, bleek maar al te zeer uit deze workshop.”

Het e-depot, een horseless carriage?

Er was ook een prijsuitreiking: Ronald Rommelse van Stadsarchief Rotterdam kreeg de Duparc Prijs voor zijn masterscriptie ‘Het e-depot, een horseless carriage. Een onderzoek naar duurzame toegankelijkheid van digitaal overheidsarchief door middel van e-depotvoorzieningen. Kern van het onderzoek: bij het ontwerp van de huidige e-depots ligt het horseless carriage-syndroom op de loer: de innovatie die nodig is om de nieuwe technologie op alle facetten te beheersen, wordt aanvankelijk  gezien vanuit het paradigma van de te vervangen technologie. Voor duurzame toegankelijkheid echter, zullen alle partners in de informatieketen intensiever moeten samenwerken. Waarbij de archieffunctie een volwaardige rol in informatiemanagement moet krijgen. De jury sprak over een ‘Goed uitgewerkt en vernieuwend werkstuk, dat relevant is voor de actualiteit van het archiefwezen.’

Meer informatie

Lees hier het persbericht van de KVAN over het Jubileumcongres 2016