U bent hier

Nu beschikbaar: Handreiking Vervanging Archiefbescheiden 2.0

08 december 2016

De Handreiking Vervanging Archiefbescheiden 2.0 is verschenen. Dit document is een basis voor en naslagwerk bij (het starten van) het proces van vervanging van archiefmateriaal (van papier naar digitaal). In deze 2.0-versie zijn naast enkele verbeteringen ook aanvullingen opgenomen over de uitzonderingen op vervanging en het bepalen van beeldkwaliteit. De belangrijkste verandering ten opzichte van de eerste versie uit 2014 is de toevoeging van een praktisch instrument voor het inrichten van het dagelijkse routinematige proces van scannen voor vervanging.

Het praktische instrument is opgesteld op basis van de in 2015 gehouden review op de handreiking Goed is goed genoeg.  In december verschijnt een artikel over de scankwaliteit van scanners, dat in opdracht van Archief2020 is uitgevoerd en waarvan de resultaten in de Handreiking zijn opgenomen.

Beheer Nationaal Archief

Het beheer van de Handreiking berust vanaf 1 december bij het Nationaal Archief, dat ook andere producten van Archief2020 in beheer zal nemen. Reacties op de inhoud van de Handreiking, vragen over het instrument en het onderwerp ‘vervanging’ kunnen voortaan aan het Nationaal Archief – via contact@nationaalarchief.nl  -  gesteld worden. Het Nationaal Archief fungeert hierbij als portal en zal het veld van experts en gebruikers inzetten bij het beantwoorden van de vragen. Tegelijkertijd komen er  fora waarop over dit en vele andere onderwerpen gesproken kan worden en kennis kan worden uitgewisseld.

Meer informatie over vervanging staat op de website van het Nationaal Archief.